Den 17 oktober, på FNs Fattigdomsdag, samlas vi i Verdandi för en gemensam aktionsdag. Många avdelningar gör utåtriktade aktiviteter för att uppmärksamma de problem och orättvisor som drabbar dem som lever i fattigdom. För många människor lever under svåra ekonomiska villkor i Sverige idag. Den senaste statistiken visar bland annat att: 220 000 hushåll erhöll ekonomiskt bistånd från Socialtjänsten någon gång under 2016, 33 250 personer var hemlösa under 2017. En dryg tredjedel, 11 167 personer av samtliga hemlösa hade barn under 18 år. 5 935 personer levde i akut hemlöshet, det vill säga på gatan eller vandrarhem, i husvagn/tält och dylikt, 245 000 pensionärer levde under 2017 med en disponibel månadsinkomst lägre än fattigdomsgränsen 12 100 kronor per månad. Vi vet också att bakom dessa siffror finns ett stort mörkertal av människor som inte upptas av statistiken.
Verdandi-förbundet har producerat ett kortprogram som sammanfattar Verdandis krav på samhället för ökad ekonomisk rättvisa. Kortprogrammet kan laddas ner här:
Kortprogram för ekonomisk rättvisa
Här kan du ladda ner ett aktuellt flygblad, för utdelning vid utåtriktade aktiviteter:
Förbundet gör också ett mediautskick av ett uttalande kring fattigdomsfrågorna som undertecknats av förbundsordföranden. Du kan läsa uttalandet här:
Uttalande från Verdandi FNs Fattigdomsdag 17 okt
Verdandi Örebro har under många år arbetat med en aktivitet kallad “Hemlöshetsdagen” på FNs Fattigdomsdag. Verdandi Örebro genomför aktiviteten i samarbete med en rad andra organisationer som ingår i Nätverket för sociala frågor, bland annat ABF, Bostad först, Eksam, Röda Korset, Örebro frivilliga samhällsarbetare, Stadsmissionen, med flera. Då arrangeras ett antal utåtriktade aktiviteter på Örebros stora torg, Våghustorget. Det bjuds på förtäring, underhållning och en öppen utfrågning av lokala politiker kring frågor om fattigdom och hemlöshet.
Verdandi Hallonbergen planerar också ett antal aktiviteter den 17 oktober. Bland annat flygbladsutdelning, sopplunch och samtal om fattigdomsfrågor.
“Många utsatta personer söker vår hjälp”, berättar Faiza Rebandi som är verksamhetsledare i Verdandi Sundbyberg.
“Exempelvis har vi haft flera vräkningar av familjer här i Sundbyberg, där familjer med barn som går på skola och dagis plötsligt står utan bostad. Socialtjänsten har inte hjälpt till särskilt mycket, mer än med tillfälliga övernattningslösningar på vandrarhem. Barnen far illa”, säger Faiza Rebandi.