Monika Arvidsson, Tankesmedjan Tiden: – Det är inte människorna det är fel på, det är politiken som inte fungerar.
Jan Edling, Verdandi: – Vi måste ta krafttag och investera oss ur den långtidsarbetslöshet som nu bitit sig fast i stora grupper i samhället.
Erik Hegelund, nationalekonom: – Arbetslösheten växer i alla grupper och berör nu alla.
Kjell Rautio, LO: – LO kräver en satsning på 70 miljarder i ett stort investeringsprogram för att få fart på Sverige.
Lördag morgon samlades ett femtiotal seminariesugna till Verdandis seminarium om ”Sysselsättning och välfärd i en global värld, på ABFs stora årliga evenemang ”Socialistiskt forum” i Stockholm. Samtalsledare var Verdandis ordförande Helena Frisk och i panelen satt Kjell Rautio, välfärdsutredare LO, Monika Arvidsson, utredningschef på Tankesmedjan Tiden, Erik Hegelund, nationalekonom och Jan Edling, analytiker och förbundsstyrelseledamot i Verdandi.
Helena Frisk inledde med att sätta Verdandi på kartan och berättade att vi är arbetarnas socialpolitiska organisation och organiserar de mest utsatta arbetarna i samhället och på arbetsmarknaden. Många nya grupper av långtidsarbetslösa söker sig nu till Verdandis verksamhet.
Jan Edling startade debatten med att berätta om nya siffror i en rapport han nyligen skrivit ”Strukturomvandling och social integration”. Han pekade på att arbetslösheten bitit sig fast och att långtidsarbetslösheten har ökat mycket snabbt. Människor som varit arbetslösa längre än tre år de sista tio åren har ökat från 38 000 år 2007 till 88 000 år 2014, en 130-procentig ökning.
Jan Edling efterfrågar starkt andra åtgärder än inflationsbekämpning från samhället sida. Istället behöver vi satsa på investeringar som satsningar på infrastruktur, utbildning, bostäder och innovationer.
– Vi ser idag helt andra samband. Sambandet mellan arbetsmarknad och bostadspolitik fungerar till exempel dåligt. Exempelvis: det är svårt för en ingenjör i Linköping att ta ett jobb i Stockholm idag, där jobben finns, eftersom tågtrafiken inte fungerar och det är bostadsbrist i Stockholm. De bostäder som finns är för dyra för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att flytta.
KONSUMTIONSBUDGET OCH INVESTERINGSBUDGET
Jan Edling ifrågasatte också starkt regeringens nuvarande strategi att betala alla insatser krona för krona och pekade på tidigare budgetupplägg på 80-talet med uppdelad budget på konsumtionsbudget och investeringsbudget.
– Vi kan med fördel låna pengar till att investera i satsningar som är bra för samhället och som höjer sysselsättningen, till exempel underhåll av järnvägar och satsningar på bostadsbyggande. Däremot ska vi inte låna till konsumtion, det vill säga till pensioner och barnbidrag.
Kjell Rautio berömde Jan Edlings rapport och pekade på de siffror som visar att andelen funktionsnedsatta som fastnat i långtidsarbetslöshet fördubblats på åtta år. Från 38 000 till 76 500 personer.
– Arbetsgivarna kräver idag en superarbetskraft som inte finns och få kan leva upp till. Kompetenskraven är ofta också onödigt höga för de jobb som ska utföras, sa Kjell Rautio.
– LO kräver att arbetsgivarna måste ta större ansvar för rehabilitering och omställning i arbetslivet. Sedan 90-talskrisen och åtta år med alliansregeringen har arbetsgivarnas ansvar för rehabiliteringen stadigt minskat. Underlagsrapporten till socialförsäkringsutredningen visar att de svenska arbetsgivarna ligger väldigt lågt i en internationell jämförelse vad gäller ansvarstagande för rehabilitering och omställning. Här måste vi sätta in ett tryck på arbetsgivarna från samhällets sida.
Panelen var överens om att vi måste satsa oss ur arbetslöshetskrisen.
– Om vi ska ha EUs lägsta arbetslöshet om ett par år så är det dags att börja gasa nu, sa Monika Arvidsson.
Kjell Rautio pekade på att många tror att satsningar i välfärden är tunga kostnader, men det menar han är helt fel.
– 80 000 personer har idag gått ner i arbetstid för att ta hand om åldrande anhöriga på grund av brister i äldreomsorgen. 160 000 personer har gått ner i arbetstid för att barnomsorgen inte fungerar optimalt. Det här är arbetskraftsresurser som skulle kunna frigöras för att skapa tillväxt och konkurrenskraft. Vi behöver satsa stort på välfärden kortsiktigt för att sedan vinna långsiktigt i jobb, utveckling och minskade utgifter för arbetslösheten.
– Det här sättet att tänka kallar vi den nordiska modellen, med starka fackföreningar, stor välfärdssektor och reglerad arbetsmarknad. En modell som under senare år övergetts i stora stycken och som vi behöver återerövra.
KRÄVS ETT BATTERI AV ÅTGÄRDER
Monika Arvidsson pekade på att det inte finns något rationellt skäl till att leva med arbetslöshet. Varken sociala eller ekonomiska skäl talar för att arbetslöshet tillför något gott för samhället.
– Det är inte människorna det är fel på, det är politiken som inte fungerar. Den största jämlikhetsreformen på individuell nivå är rätten till ett arbete och den utveckling i arbetet som man kan få.
Vad gäller åtgärder som krävs för att få bukt med arbetslösheten, menar hon att det inte finns några generella insatser som fungerar på alla. Alla har olika problem som behöver lösas. Det krävs ett batteri av åtgärder för att vi ska lyckas i arbetslöshetsbekämpningen. En del personer behöver mer kontakter i arbetslivet och då kan praktikplatser vara en bra åtgärd. Andra behöver göra ett karriärsskifte och genomgå en helt ny utbildning mitt i livet för att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden igen. Medan andra behöver en påbyggnadsutbildning för att uppdatera sina kunskaper.
– Ja, utbildning, utbildning, utbildning är det som krävs, slog Jan Edling fast. Han slog också ett slag för de arbetsintegrerande sociala företagen och den sociala ekonomin som kan vara ett instrument som kan utvecklas och som också har gett goda resultat vad gäller människors möjligheter att komma tillbaka till arbete.
INGEN KOPPLING MELLAN LÅG A-KASSA OCH LÅG ARBETSLÖSHET
Erik Hegelund visade ett antal diagram på hur det politiska tänkandet i riksdag och regering fastnat i gamla doktriner som bevisligen inte fungerar. Till exempel kopplingen mellan en lägre a-kassa (sjunkit sedan 80-talet) och minskad arbetslöshet. Inga sådana samband kan hittas. Han visade också siffror från Finanspolitiska rådet på att arbetslösheten nu ökar starkt i alla grupper, såväl unga som äldre, lågutbildade som högutbildade.
– Arbetslösheten är ett problem som nu berör alla, sa han.
Kjell Rautio avslutade med att berätta att LO vill att regeringen ska satsa 70 miljarder kronor i ett stort investeringsprogram för att få fart på Sverige. 40 procent av dessa miljarder kan vi med fördel låna eftersom vi har en av västvärldens lägsta statsskulder i förhållande till BNP. Sverige ligger på 38 procent, Tyskland 80 procent, Frankrike 90 procent, USA 100 procent och Grekland 124 procent. Vi måste stimulera efterfrågan, annars når vi aldrig målet om EUs lägsta arbetslöshetsnivå.
Vi får hoppas att regeringen lyssnar på panelen, gör en uppdelning av budgeten och lånar pengar till investeringar i infrastruktur och utbildning. För vi vet att satsningar på utbildning och infrastruktur fungerar för att höja sysselsättning.
– Det har vi starka bevis för i forskningen, avslutade Erik Hegelund.
TEXT: Marja Koivisto