Verdandi och Unga Örnar larmar om hur bristen på resurser och stöd drabbar barn och unga i utsatta områden. Med debattartiklar i Dagens ETC och Altinget beskriver organisationerna hur fattigdomen och vräkningar av barnfamiljer ökar. Verdandis ordförande Emmeli Wulstrand kräver att regeringen visar handlingskraft för att förbättra situationen för dem som lever i fattigdom: “Bättre sent att aldrig. Regeringen har alltför länge lämnat familjer och barn i Sveriges utsatta områden i sticket.
Verdandis och Unga Örnars debattartikel i Altinget:
“Rapporten Barnen och krisen från Tankesmedjan tiden och Unga örnar visar hur barnfattigdomen breder ut sig och barnvräkningarna ökar. Antalet vräkta barn ökade med 683 stycken i Sverige förra året, enligt Hyresgästföreningens statistik.
Barnfattigdom i medieskugga
Trots detta får frågan alltför lite uppmärksamhet i den politiska debatten. Det är oacceptabelt. Än mer oroande är regeringens planer på att ta bort flerbarnstillägget och begränsa undantag i försörjningsstödet, vilket riskerar att ytterligare försämra situationen för redan utsatta familjer.
Sverige har inte bara förbundit sig att följa barnkonventionen, utan även den europeiska barngarantin. Den ställer krav på att alla barn, särskilt de som lever i fattigdom, ska ha tillgång till grundläggande samhällstjänster av hög kvalitet. Att åtagandet inte uppfylls i praktiken är en allvarlig signal om att barns rättigheter inte tas på allvar.
Antalet vräkta barn ökade med 683 stycken i Sverige förra året, enligt Hyresgästföreningens statistik.
Forskningen är tydlig: Barn som lever med sämre socioekonomiska villkor deltar betydligt mindre i aktiviteter som kostar pengar. Det innebär att fritidsgårdar och andra kostnadsfria mötesplatser blir allt viktigare. Trots detta görs alldeles för lite för att stärka dessa verksamheter, särskilt i Sveriges eftersatta områden.
Satsa på fler fritidsgårdar
Det borde vara en självklar politisk prioritering att satsa på fritidsgårdar i Sveriges utanförskapsområden. Gängkriminaliteten är ett allvarligt samhällsproblem som med rätta debatteras. Men vi efterlyser att sambandet mellan fattigdom och ungas utsatthet för kriminalitet lyfts i debatten, ett samband som Brottsförebyggande rådet pekat på:
”Den samlade forskningen visar att det finns ett samband mellan socioekonomisk bakgrund och delaktighet i brott”, står det i Brås rapport.
I studier hänvisar även forskare till undersökningar som visar att dåligt fungerande skolgång är en riskfaktor för unga att hamna i kriminalitet. Dessa samband är ytterligare skäl till att satsa på att utrota fattigdom och förbättra ungas möjlighet till en god skolgång.
Vi som arbetar i dessa områden ser varje dag hur bristen på resurser och stöd drabbar barn och unga. Civilsamhället kämpar för att kompensera där samhället fallerar – men det är inte hållbart i längden.”
EMMELI WULFSTRAND, förbundsordförande Verdandi
JESSICA CARLQVIST, förbundssekreterare Verdandi
TOMAS ARONSON YLIPÄÄ, förbundssekreterare Verdandi
Länk till Verdandis och Unga Örnars debattartikel i Altinget: