Den 14 december deltog flera av Verdandis avdelningar i EAPNs dialogmöte i riksdagen. Dialogmöten ger civilsamhällets organisationer som arbetar mot fattigdom och utsatthet möjlighet att förmedla problem och möjligheter i medlemmarnas liv till dem som utövar makt över våra liv – politikerna i riksdagen. Åtta riksdagsledamöter från oppositionspartierna deltog under mötet och svarade på de motioner EAPNs medlemsorganisationer arbetat fram. Inte någon politiker från regeringspartierna deltog. Frågor som motionerna behandlade var: lång väntan på SFI (2 år), att inte få delta som förtroendevald i civilsamhällets organisationer om man har sjukersättning, orimliga återkrav från försäkringskassan, dåligt bemötande från myndigheter, ohälsa på grund av ekonomisk stress, hemlöshet, nationella riktlinjer för kvaliteten på akutboenden, Bostad Först och förslag om att omvandla långvarigt försörjningsstöd till lönebidrag.
EAPN har 38 medlemsländer i Europa, varje land samlar ett nätverk av civilsamhällesorganisationer som arbetar mot fattigdom och utsatthet. I Sverige är Caritas, Frälsningsarmén, ISCW Sverige, International Committee on Social Welfare, RFHL, RSMH, Riksförbundet social och mental hälsa, Unizon, Verdandi, Ångestsyndromsällskapet, EAPN – Nätverket Skåne, EAPN – Nätverket för sociala frågor i Örebro, EAPN – Nätverket Stockholm–Sörmland medlemmar i EAPN Sverige. EAPNs verksamhet finansieras av EU-kommissionen.
Flera Verdandi-avdelningar deltog i EAPNs dialogmöte i riksdagen den 14 december:
”Jag blir tårögd”, sa Karin Johansson, Verdandi Nyköping, som organiserade dialogträffen och ledde mötet under dagen. ”Det är jättestort för oss att få komma hit. Vi är lite nervösa allihop. Det är viktigt att de som har makten att påverka våra liv får veta hur svårt många har det. Och att så mycket går att förbättra med bättre regelverk och bemötanden, om samhällssystemen tar hänsyn till varje människas rätt att leva ett värdigt liv.
Lara från EAPN Skåne berättade om sina svårigheter att komma vidare i livet på grund av den långa väntetiden för att få läsa sfi: ”Jag kom till Sverige 2015. Då fick jag bo på en flyktingförläggning i ett år. Då var mina barn ett och fyra år gamla. Under året på flyktingförläggningen kunde jag inte studera svenska på grund av att man inte får gå på sfi förrän man har uppehållstillstånd. Det fanns också andra krav för att kunna börja läsa sfi, så jag fick studera svenska på egen hand. Med hjälp av google translate, youtube och barnkanalen. Det var svårt, jag lärde mig bara en enkel svenska. Efter det att jag flyttat från flyktingförläggningen till en lägenhet fick jag vänta i en lång kö för att få plats för mina barn på förskolan. Det var också en lång kö till sfi. Jag fick vänta åtta månader innan jag fick en plats på förskolan. Den var tre km från där jag bodde. Och när jag frågade kommunen varför jag bara fick plats där svarade de att det inte fanns platser på de andra dagisen. Så jag fick gå till fots med mina barn under vintern varje dag sex km tur och retur. Jag trodde att jag skulle kunna börja sfi efter att barnen klarat inskolningen men det var ändå ett års väntetid till sfi. Jag var mycket intresserad av att börja läsa svenska för att kunna jobba, studera och lära känna samhället, men dessvärre gick allt inte som jag trodde att det skulle göra. Allt jag hörde från kommunen och sfi-skolan var att du får vänta, det finns många andra som står i kö före dig. Efter ett år flyttade jag till Malmö och där började samma process. Jag har väntat sammanlagt i två och ett halvt år för att börja studera svenska. När jag till slut började sfi kunde jag klara av det på fyra månader. Därefter läste jag vidare och idag pluggar jag på Malmö Universitet. Med min berättelse vill jag förmedla att vi har förlorat mycket tid på att vänta. Utan språket kan man ingenting om Sverige och man söker en tillhörighet i samhället eftersom man känner sig utanför.
Läs fler av EAPN-medlemmarnas berättelser i motionshäftet nedan.
Johanna Haraldsson, riksdagsledamot (S), bjöd in till dialogmötet i riksdagen i samverkan med EAPN för att ge EAPNs medlemmar möjlighet att delge politikerna i riksdagen sina erfarenheter, vilket uppskattades av riksdagskollegorna:
”Alla pratar vi om att det är tuffa tider nu. Så här kommer en stilla påminnelse om att det har varit tuffa tider länge för många. Under dialogmötet i riksdagen om och med människor som lever i fattigdom och utsatthet fick vi riksdagsledamöter motioner och berättelser om den tuffa vardag många lever i i dagens Sverige. Och jag fick också veta mer om den verksamhet som Verdandi bedriver i Brandkärr i Nyköping av Lasse Frejborg. En riktigt bra eftermiddag! Dialogen behöver fortsätta på något sätt, det är vi ledamöter som deltog (från S, V, MP och C) överens om. Bra ordnat av EAPN och Johanna Haraldsson!” säger Karin Sundin riksdagsledamot (s).
Ett nytt initiativ lyftes under dialogmötet om att skapa ett Fattigdomsnätverk i riksdagen, något som både EAPN och riksdagsledamöterna såg som ett positivt steg för att fortsätta dialogen.
”Den här dagen har gett oss ett enormt bra underlag för årets motionsskrivande. Era berättelser bekräftar mycket av det vi redan vet, men det har även kommit fram nya perspektiv”, sa Ulrika Westerborg (mp).
Läs EAPNs motioner och medlemmarnas berättelser här:
Bild: ”Europas fattiga måste organisera sig. Vi accepterar inte ojämlikheten som ständigt ökar, stora skattesänkningar till rika och villkorade försörjningsstöd. Och nu skenar den negativa utvecklingen. Människor far illa, här och nu”, säger Gunvi Haggren, ordförande i Verdandi Utblick. Bild: Inge Fäldt, ledamot i EAPNs styrelse och medlem i Verdandi Utblick, Magda Talicau, EAPN Bryssel, organisationsofficer för medlemsländerna, Eva Lindh, riksdagsledamot (S), Gunvi Haggren, styrelseledamot i EAPN Sverige och ordförande i Verdandi Utblick.
Bild: Flera Verdandi-avdelningar deltog på EAPNs dialogmöte i riksdagen: “De här mötena är alltid så viktiga och bra”, säger Åse Sundqvist som lyfte frågan om allas rätt till bostad och att det krävs resurser för att erbjuda Bostad Först-modellen i alla kommuner. Hon stödjer också Frälsningsarmens motion som kräver nationella kvalitetskriterier för akutboenden och härbärgen. “Det får inte vara så att om man som deltagare i Bostad Först inte klarar av att uppfylla kraven då ska hamna på gatan. Det behövs både Bostad Först och kvalitativa akutlösningar. Alla människor ska ha rätten till ett boende.” Bild: Lasse Frejborg, Verdandi Nyköping, Åse Sundqvist, Verdandi Örebro, Beatrice Skoog, Verdandi Örebro, Palle Stjärnfall, Verdandi Nyköping.
Bild: ”Alla pratar vi om att det är tuffa tider nu. Så här kommer en stilla påminnelse om att det har varit tuffa tider länge för många. Under dialogmötet i riksdagen om och med människor som lever i fattigdom och utsatthet fick vi riksdagsledamöter motioner och berättelser om den tuffa vardag många lever i i dagens Sverige. Och jag fick också veta mer om den verksamhet som Verdandi bedriver i Brandkärr i Nyköping av Lasse Frejborg. En riktigt bra eftermiddag! Dialogen behöver fortsätta på något sätt, det är vi ledamöter som deltog (från S, V, MP och C) överens om”, säger Karin Sundin riksdagsledamot (s). Bild: Lasse Frejborg, Verdandi Nyköping, Karin Sundin, riksdagsledamot (s).
Bild: ”Jag blir tårögd”, sa Karin Johansson, Verdandi Nyköping, som organiserade dialogträffen och ledde mötet under dagen. ”Det är jättestort för oss att få komma hit. Vi är lite nervösa allihop. Det är viktigt att de som har makten att påverka våra liv får veta hur svårt många har det. Och att så mycket går att förbättra med bättre regelverk och bemötanden. Bild: Karin Johansson, styrelseledamot EAPN Sverige och verksamhetsledare i Verdandi Nyköping, Carolina Johnson, kassör i EAPN Sverige, Magda Talicau, EAPN Bryssel, organisationsofficer för medlemsländerna i EAPN, Inge Fäldt, styrelseledamot i EAPN Sverige och medlem i Verdandi Utblick.
Bild: ”Ibland vet jag inte om jag är mest sjuk av psykisk ohälsa eller min ekonomiska situation”, säger Jeanette Andersson, Fontänhuset och RSMH Mittpunkten Malmö. Jeanette lyfter i sin motion ett dåligt bemötande från myndigheter, misstänkliggöranden och orimliga återkrav från försäkringskassan.
Bild: Ett nytt initiativ lyftes under dialogmötet om att skapa ett Fattigdomsnätverk i riksdagen, något som både EAPN och riksdagsledamöterna såg som ett positivt steg för att fortsätta dialogen. Riksdagsledamöter som deltog under dialogkonferensen och svarade på EAPNs motioner: Dzenan Cisija (s), Markus Kallifatides (s), Eva Lindh (s), Karin Sundin (s), Johanna Haraldsson (s), Isabell Mixter (v), Ulrika Westerlund (mp), Helena Vilhelmsson (c).