Under Almedalsveckan medverkade Verdandi genom att arrangera ett seminarium på Civilsamhällesarenan. Seminariet genomfördes i form av en paneldebatt som diskuterade hur verkligheten ser ut för barn som lever i socialt och ekonomiskt utsatta bostadsområden. Panelen bestod av: Emmeli Wulfstrand, Verdandis förbundsordförande, Veronica Palm, politisk redaktör på Norrländska Socialdemokraten, Tomas Aronsson Ylipää, förbundssekreterare Unga Örnar och Ulla-Maija Madison, Akademikerförbundet SSR.
Seminariet livesändes och kan ses på youtube:
Emmelie Wulfstrand lyfte vikten av ökade generella välfärdssatsningar för att underlätta för de mest utsatta familjerna, exempelvis höjningar och indexreglering av bostadsbidragen som inte har följt med de kraftigt ökande hyreshöjningarna. Hon lyfte även vikten av att samhället ska tillämpa en nollvision för vräkningar av barnfamiljer genom tidiga förebyggande insatser genom samarbeten mellan fastighetsägare, allmännyttan och socialtjänsten.
Veronica Palm berättade om den rapport hon nyligen publicerat ”Små människor – Stora uppgifter” som tar pulsen på ett samhälle som sviker barnen. Sverige, landet som alltid toppat listan över världens bästa länder att vara barn i, har kraftigt förändrats. Ett skifte har skett i synen på barn. Plötsligt är det okej att införa betyg i allt lägre åldrar i skolan och föreslå att barn ska sättas i fängelse. Samtidigt ökar barnfattigdomen och ojämlikheten. Vi ser ett samhälle, som inte förmår att upprätthålla social rättvisa, skjuta skammen och udden mot offren för samhällets oförmåga att organisera sig.
Tomas Aronsson Ylipää berättade om Unga Örnars arbete i bostadsområden där marknaden, staten och samhället lämnat. Unga Örnars folkrörelsearbete stöttar barnen med en fritid som inte kostar pengar och arbetar för barnen rätt till ett sommarjobb. Ett sommarjobb som ger en lön som barnet också borde få behålla. Idag räknas barns sommarjobbspengar in i familjens inkomster om familjen uppbär försörjningsstöd. Unga Örnar arbetar också för att skolorna ska erbjuda barn skolfrukost i skolan. En viktig åtgärd för att alla barn ska ha energi för skolarbetet och förutsättningarna för att kunna lära. Tomas lyfte också de destruktiva konsekvenser som följer på fattigdom – trångboddhet, psykisk ohälsa och risker för unga att hamna i kriminalitet. Ett mänskligt samhälle värnar barnen av humanitära skäl men den här regeringen vi har kanske ändå kunde lyssna till forskningen som visar att även de ekonomiskt långsiktiga konsekvenserna blir väldigt kostsamma för samhället.
Ulla-Mailja Madison, som har lång erfarenhet av socialt arbete, lyfte de olika världar barn i Sverige lever i idag. Samhällsklyftor som kraftigt försvårar möjligheterna till att bygga ett gott samhälle. Hon beskrev också de begränsningar som barn i fattigdom lever i varje dag och som skapar oro och skam hos barnen. När varje hundralapp är viktig och det uppstår problem av enkla vardagshändelser som när klassen ska köpa en blomma till fröken eller ett par nya fotbollsskor behöver köpas in. Ulla-Maija skärpte också tonen och manade till gemensam kamp mot den nya ”Vräkningslagen” som regeringen infört från den 1 juli. Nu kommer de mest utsatta familjerna drabbas än hårdare. Vi vet att fattigdom är den främsta orsaken till att människor mår dåligt och att ett dåligt mående ofta kan leda till dåliga beslut. Den nya lagen betyder nu att om ett barn i familjen hamnat i kriminalitet så kan hela familjen komma att vräkas. Vräkas till vad? Hur kan en vräkning på något sett hjälpa familjens situation?
Lars Ohly, Verdandis förbundssekreterare och moderator för seminariet, berättade om Verdandis arbete i socialt och ekonomiskt utsatta områden, Verdandis opinionsbildning och arbete i olika projekt. Exempelvis lanserar Verdandi i höst en ny hemsida, “Kraftverket”, som listar ungas rättigheter i samhället och också vägleder unga till att kräva sina rättigheter. Rättigheter som många unga inte känner till. Verdandi ger unga kamratstöd via sina avdelningar i landet och hjälper unga att kräva sina rättigheter via våra Rättvisekontor som finns på varje avdelning.