Tom Alandh, legendarisk dokumentärfilmare på SVT mottog idag Verdandis socialpolitiska pris Verdandiljuset 2020/2021. Verdandiljuset delas ut vart tredje år till en person för en framstående socialpolitisk gärning.
Under Verdandikongressen i Trollhättan delades Verdandis socialpolitiska pris Verdandiljuset ut till den legendariske dokumentärfilmaren Tom Alandh. Tom Alandh har arbetat som journalist i över 50 år, de flesta av dem på SVT och har producerat nära 100 dokumentärfilmer. Många av dem har vi fått njuta av genom SVT, såsom filmerna om Pia Sjögrens liv som fortfarande finns att se på SVTplay. Tom Alandh har följt Pias liv och kamp mot drogerna i över 30 år och har fortfarande en nära kontakt med Pia. Pia är idag fri drogfri sedan 2003. Tom Alandh själv säger att den fina kvaliteten på hans filmer till stor del beror på att han haft turen att arbeta med så duktiga yrkesmänniskor. Särskilt lyfter han fram vikten av skickliga ljudtekniker och filmklippare. Sedan 2006 har Helen Rebel en särställning och klipper alla Tom Alandhs filmer. Tom Alandh har tilldelats en stor mängd priser och utmärkelser – Stora Journalistpriset 1987, hederspriset på Kristallengalen 2017, Lukas Bonniers stora Journalistpris 2017 och KTHs stora pris 2020. KTHs pris bestod av en stor prissumma och en del av denna har Tom Alandh använt till att själv skapa ett pris – Tom Alandhs berättarpris.
Verdandiljuset, ur motiveringen: ”Tom Alandh har i sitt arbete alltid stått för sociala perspektiv i skildringarna av människors liv. Aldrig har han satt sig över dem han skildrat. Tom Alandh har varit medmänniska och jämlike och gett röst åt de ohörda. Detta har han uppnått med bibehållen respekt och värdighet. Tom Alandh har vinnlagt sig om en varsamhet med människor och mött dem med ett humanistiskt engagemang och en förmåga att lyssna. Särskilt har han visat intresse för de kantstötta mer än de framgångsrika och visat att människors svagheter inte är ett skäl till att ta avstånd och fördöma. För denna socialpolitiska gärning, uttryckt i dokumentärfilmer och reportage, erhåller Tom Alandh Verdandis socialpolitiska pris Verdandiljuset.
Verdandiljuset, referat av Tom Alandhs tacktal under prisutdelningen: “Jag är naturligtvis rörd, glad och stolt över det här priset. Men det här med att göra dokumentärfilm är faktiskt inte så svårt. Det handlar om att hitta en bra fotograf, en bra ljudtekniker. Sen måste man också ha en väldigt bra klippare. Och det har jag, hon heter Helen Rebel. Helen och jag har jobbat ihop sedan 2006 och sedan dess har vi faktiskt gjort 55 filmer. Jag är inne på mitt 52a andra år nu på SVT och det blir nog ett år till. När jag började med tv efter Journalisthögskolan så hamnade jag på Fokus, och då frågade jag: Hur gör man bra TV? “Det är inte så svårt”, sa de. Det gäller bara att hitta en bra människa. Hittar man en bra människa och behandlar en bra människa väl så blir det ofta bra tv-program. Det finns många bra människor i Sverige. Och hur är då en bra människa? Den kan se ut precis hur som helst. En bra människa kan vara en kåkfarare, en gammal knarkare, ett kommunalråd, en kamrer eller en kassörska på Konsum. Det viktiga är att en bra människa kan man se in i ögonen. Vi kan se varandra i ögonen. Jag behöver veta att en bra människa inte dribblar med mig. Och en bra människa måste veta att jag inte gör något som försvårar livet för henne i framtiden. Jag har ett stort ansvar för den bra människan. Flera av dem jag mött har betytt mycket för mig under min tid på SVT och jag håller kontakt med flera av dem än idag. Jag tycker att det är mitt ansvar att veta hur det går för dem i livet.”