– Ett MUCF-projekt för ungas ökade inflytande
Demokratikompassen är ett projekt som syftar till att öka ungas möjligheter till delaktighet och inflytande i den lokala demokratin. Målgruppen för projektet är unga mellan 16–29 år som varken arbetar eller studerar. I projektet har Verdandi samarbetat med lokala Samordningsförbund i Örebro, Karlskoga och Huddinge, Botkyrka och Salem. Projektet har drivits av Verdandi med stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).
Under tio träffar har projektets deltagare arbetat fram och genomfört enkätstudier utifrån frågor som de själva tycker är viktiga. De har spridit enkäterna till målgrupper som de själva bestämt och sammanställt och analyserat resultaten i en rapport.
Deltagarna har sedan överlämnat sina rapporter till lokala politiker och andra beslutsfattare där de fått möjligheten att lyfta resultat och ge förslag på förändringar. Demokratikompassen drevs av Verdandi under år 2023. I projektet har en Metodhandbok producerats som kan laddas ner kostnadsfritt här:
Samarbetspartners har varit:
• Samordningsförbundet Karlskoga/Degerfors (Finsam) – Coachingteamet
• Finsam Lekeberg och Örebro/Örebro kommun – Coachingteamet
• Samordningsförbundet Huddinge-Botkyrka-Salem (Finsam) – Verksamheten Lyra
• Stiftelsen Activa i Örebro
• Begripsam
Du kan ta del av gruppernas olika enkätrapporter här:
Gruppen i Örebro
“Ungas rätt till hälsa!” behandlar frågor som rör psykisk ohälsa, psykiatrin, ungas rättigheter och sexuella trakasserier.
Gruppen i Karlskoga
Enkätrapporten handlar om frågor som rör psykisk (o)hälsa och ungas levnadssituation med fokus på ungas mående och bostad-, jobb- och utbildningssituation.
Gruppen i Huddinge,
Botkyrka och Salem
”Din väg till trygghet!” behandlar frågor som rör trygghet utifrån olika aspekter där även frågor om vården tas upp.
Om du har frågor om Demokratikompassens arbete eller Metodhandboken kan du kontakta Lars Ohly,
e-post: lars.ohly@verdandi.se, mobil: 070–260 84 64