Krönika i Verdandisten vår 2024
”I april fick jag ett samtal som gladde mig mycket. Vice ordförande Kaare Andersson ringde och meddelade att jag erbjöds tjänsten som förbundssekreterare i Verdandi – arbetarnas socialpolitiska organisation. Det var början på en kärleksaffär och den fortsätter. I höst väntar visserligen pension efter 48 år i arbetslivet, men det innebär inte slutet på min Verdanditid. Mig blir ni inte av med så lätt.”, skriver Lars Ohly, Verdandis förbundssekreterare.
Att summera de här fem åren låter sig knappast göras på några rader. Men låt mig göra några nedslag som också pekar framåt. Verdandi bedriver en väldigt bra och uppskattad verksamhet på många håll i landet. Men vårt kamratstödjande arbete är inte tillräckligt känt. Vi måste lära oss att bättre marknadsföra vårt arbete så att fler får upp ögonen för det.
Verdandis arbete med Bostad först i Örebro är ett föredöme och ett exempel som fler kommuner och kommunala bostadsföretag borde följa. Exempelvis: I och med att Verdandi och Bostad först stod som arrangör av Socialstyrelsens stora konferens om Bostad först i oktober har kunskap om både metoden och vår verksamhet fått spridning.
Vi måste fortsätta att lyfta fram Bostad först-verksamheter som ett av de bästa sätten att motverka hemlöshet och ge människor chansen till ett eget hem.
I Brandkärr i Nyköping görs varje dag ett arbete som motverkar ensamhet, rädsla, fördomar och isolering i bostadsområdet. Fler måste få höra hur mycket bra som görs i Brandkärr och på andra håll där Verdandi har lokaler som fungerar som mötesplatser för alla som behöver dem.
I Rinkeby, Tensta och Rissne står Verdandi för en fantastisk verksamhet bland barn och ungdomar. Både Sundbyberg och Stockholms stad ska vara oerhört glada att Verdandi finns och aktivt arbetar för inkludering och alla barns rätt till meningsfull fritid. Och jag gläds åt att Faiza Rebandi blivit vald till Årets Sundbybergare.
Korvgrillning och kultur i Jakobsgårdarna i Borlänge för boende närmare varann, minskar avstånd och slår hål på rasistiska fördomar. Med till synes enkla medel lyckas Verdandi skapa förtroende mellan grannar och ge utrymme för gemenskap och solidaritet i hårda tider. Och i Sylte i Trollhättan fortsätter Bushra att välkomna alla som vill komma med i en drog- och alkoholfri gemenskap där ingen stängs ute.
ORGANISERING ÄR VÄGEN
Verdandis verksamheter kan skilja sig åt och olika avdelningar lägger fokus på olika grupper men gemensamt finns ett tydligt klassperspektiv och en vetskap om att vägen till ett bättre samhälle går via organisering och kamp för social rättvisa. Detta gäller naturligtvis även på alla de orter som jag nu inte nämnt. En av Verdandiförbundets viktigaste uppgifter är att stötta den lokala kamratstödjande verksamheten och bidra till så goda förutsättningar som möjligt för alla våra aktiva att nå fler med våra insatser. Det handlar om ekonomi, organisation, studier, projektansökningar, personalärenden, råd och peppande besök. Förbundskansliet ska se till att detta fungerar men också att våra förtroendevalda får goda förutsättningar att göra ett bra jobb.
Vi i Verdandi nöjer oss inte med att motverka konsekvenserna av ett orättfärdigt ekonomiskt system eller orättvisa politiska beslut. Vi kan liksom andra idka välgörenhet men vi är långt mycket mer än en välgörenhetsorganisation.
Vi är arbetarnas socialpolitiska organisation, vi hör hemma i arbetarrörelsen och vi arbetar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och drogmissbruk. ”Målet är ett fritt och demokratiskt samhälle som på solidaritetens grund skapar politisk, ekonomisk, social och kulturell jämlikhet och trygghet” som det står i Verdandis stadgar.
Under några år förlorade Verdandi medlemmar, mycket beroende på en pandemi som lamslog verksamheter och försvårade vårt arbete både lokalt och centralt. Men på senare tid har det vänt och vi har åter börjat växa i antal medlemmar och i nya eller återskapade avdelningar. Gullspång, Göteborg, Katrineholm, Malmö, Uddevalla, Västervik, Östersund lyckönskas till att förverkliga ambitionerna att skapa långsiktigt hållbar Verdandiverksamhet. När jag gått i pension hoppas jag kunna lägga Gnesta till listan.
Politiskt lever vi just nu i en mörk tid. Jag har förståelse för dem som har svårt att hålla modet uppe och möter ibland människor som förtvivlar inför läget i Sverige såväl som i världen. Under min livstid har nog aldrig så många negativa tendenser sammanstrålat i en utveckling som ökar ojämlikhet, som splittrar och uppmuntrar till rasism och misogyni. Att denna utveckling här hemma sammanfaller med Rysslands orättfärdiga krig i Ukraina och Israels pågående folkmord i Gaza kan göra vem som helst deprimerad. Det är naturligtvis särskilt sorgligt och allvarligt för en socialpolitisk organisation som Verdandi.
Vår uppgift är ju att verka för en samhällsförändring som innebär raka motsatsen till den vi nu upplever under en högerregering som lyder ett rasistiskt partis alla nycker.
Men Verdandi har inte överlevt i mer än 128 år genom att ge upp eller genom att våra föregångare lagt sig ner och självantänt. Kampen för mänsklig värdighet – i Grums såväl som i Mariupol, i Fittja såväl som i Rafah – måste fortsätta.
Därför är jag övertygad om att Verdandi kommer att fortsätta att kämpa för en drog- och alkoholpolitik som minskar skadeverkningarna och ger personer i beroende upprättelse och möjlighet till drogfrihet.
Jag vet att Verdandi kommer att fortsatt stå på samma sida som de människor som på grund av skadligt bruk, långvarig sjukdom, psykisk ohälsa eller arbetslöshet har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.
Verdandi är och kommer fortsatt vara den starkaste förespråkaren för brukarinflytande och allas rätt att höras och lyssnas till. Tillsammans med andra ska vi bekämpa nedskärningar och attacker mot folkbildning och civilsamhälle. Vi är en barnrättsorganisation liksom en organisation för mänskliga rättigheter. Vi går i tydlig opposition mot makthavare som vill demonisera människor och som tar varje chans att förespråka hårdare tag, längre straff och odemokratiska metoder men som sällan eller aldrig ger förebyggande socialt arbete en chans.
I Verdandi får alla så många chanser som krävs. Vi ger inte upp om någon människa. Till oss är alla välkomna.
Vårt samarbete med andra har utvecklats de senaste åren, inte minst genom regelbundenheten i Folkkraft – det gemensamma initiativet där LO, ABF, Hyresgästföreningen, PRO, Folkets Hus och Parker, Unga Örnar och Verdandi samverkar kring gemensamma ställningstaganden och organisering av gemensamt arbete i framförallt politiskt eftersatta bostadsområden. Jag hoppas att Verdandi också fortsätter att vara en aktiv medlemsorganisation i Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, och i Civilsamhällesorganisationer i samverkan, Civos.
Det har verkligen varit roliga år på Verdandi i slutet av mitt arbetsliv. Jag har haft förmånen att arbeta med valberedningar, revisorer och förbundsstyrelser under ledning av först Rasken Andreasson och sedan Emmeli Wulfstrand vilket har varit en ynnest. Under dessa fem år har sammanlagt 12 personer antingen arbetat eller arbetstränat på kansliet och jag är glad att ha fått lära känna er alla.
Och roligast av allt har det varit att vara ute och besöka hjärtat i Verdandis verksamhet, nämligen ni som håller fanan högt i avdelningar, kretsar och distrikt. Glöm inte att det är alla vi tillsammans som utgör Verdandi – arbetarnas socialpolitiska organisation. Och ansvaret för att Verdandi fortsätter att växa i styrka, antal och inflytande är gemensamt för alla oss som vet att om Verdandi inte fanns skulle vi vara tvungna att skapa det.
Lasse Ohly
FAKTA: LARS OHLY
ÅLDER: 67 år.
JOBB: förbundssekreterarei Verdandi som går i pension 2024.
FAMILJ: gift med Åsa Hagelstedt, två barn, Felicia och Max, två hundar och två katter.
FRITID: älskar Djurgårdens IF, går på så många matcher som möjligt i både ishockey och fotboll, damer och herrar, gillar att gå på muséer och konstutställningar, läsa, musik – både Iron Maiden och Sjostakovitj, trivs bäst i torpet i Gnesta på ledig tid.