På den Internationella Kvinnodagen 8 Mars bjuder Verdandi in till våra lokaler och uppmärksammar de orättvisor och den ojämställdhet som våra samhällen fortfarande lider av. Upp till kamp!
Uttalande av Verdandis förbundsstyrelse: Internationella kvinnodagen har sitt ursprung i kampen för kvinnors rättigheter på slutet av 1800-talet. Kvinnors roll i samhället var på den tiden i stor utsträckning begränsad till hushållssysslor och barnuppfostran. I undantagsfall tilläts kvinnor att arbeta i tjänande yrken och väl bemedlade kvinnor kunde ibland tillåtas studera eller äga företag. Kvinnor hade inte rösträtt och saknade i stor utsträckning självbestämmanderätt.
Mycket har hänt sedan dess och jämställdheten har tagit stora kliv framåt. Ändå är det fortfarande angeläget att demonstrera och kämpa för kvinnors rättigheter även 2024.
Vi i Verdandi ser varje dag hur män och kvinnor har olika villkor och bemöts på olika sätt. När det gäller ekonomi så är det uppenbart att kvinnor tjänar mindre än män och därför också ofta har lägre sjukersättning, lägre A-kassa och lägre pension. Till det kommer ojämlikhet i tid och ansvar för hem och hushåll.
Våldet mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. För de kvinnor som utsätts, för deras barn och andra anhöriga utgör våldet ett dödligt hot. Under de senaste åren har omkring 15 kvinnor per år dödats av en före detta eller nuvarande partner i Sverige. Morden har ofta föregåtts av en längre period med hot och våld. Alltför många kvinnor upplever varje dag rädsla för en partner som visat sig oberäknelig eller våldsbenägen. Det är ett stort samhällsproblem att så många kvinnor utsätts för dessa brott. Även sexualbrott begås i största utsträckning av män mot kvinnor och befäster den könsmaktsordning som råder i samhället.
Även inom vården finns stora ojämlikheter mellan kvinnor och män. När män är norm blir kvinnor undantag vilket leder till en vård på mäns villkor och att forskningen bedrivs med män som utgångspunkt.
Vi möter ofta personer med skadligt bruk och beroende och även där ser vi hur kvinnor i större utsträckning skuldbeläggs och stigmatiseras. Att vara kvinna är att alltid befinna sig i en mer utsatt position än män.
Trots framstegen ser vi alltså fortsatta starka skäl till en jämställdhetspolitik som tyvärr mest lyser med sin frånvaro i Sverige idag. Därför uppmärksammar vi i Verdandi åttonde mars. Vi firar inte dagen utan ser den som en uppmaning till kamp för förändring.