SKL genomför i Stockholm den 11-12 november en nationell konferens om utveckling av missbruks- och beroendevården för chefer och politiker. Tanken är att konferensen ska inspirera till vidareutveckling av de mest centrala frågorna för missbruks- och beroendevården – det vill säga att utgå från brukarnas behov, samordning och samarbete inom och mellan huvudmännen.
Verdandis förbundssekreterare Gunvi Haggren och utbildare Camilla Svenonius talade för konferensens cirka femhundra chefer och politiker under punkten ” Därför är brukarmedverkan viktigt – problem och möjligheter”. Gunvi Haggren lyfte perspektivet att faktiskt alla inblandade parter vinner på en bred satsning på brukarinflytande. Verksamhetens kvalitet förbättras och resurserna används effektivare, måluppfyllnaden förbättras och brukarnas får ett demokratiskt inflytande och en delaktighet i sin egen vårdsituation. Brukare innehar en kunskap som är unik och som inte kan erövras från annat håll, därför bör den tas tillvara. Av demokratiska skäl men också för att vi inte har råd att vara utan den i arbetet med att skapa en bra vård.
Verdandi genomförde också ett seminarium under konferensen för dem som ville fördjupa sig i frågorna. Ann-Mari Wulfstrand-Byhlin, ombudsman i Verdandi Örebro berättade om det praktiska arbetet med brukarstyrda brukarrevisioner i Örebro kommun. Arbetet har pågått och utvecklats under flera år och många goda konkreta förbättringar har uppnåtts. Till exempel trevligare besöksmottagningar och receptioner, flytt av opraktiska provtagningsrum, bättre bemötande av brukare, förbättringar med brukarperspektiv i forskning och inflytande för brukarorganisationer vid tillsättning av nyckelpersoner osv.
Regeringen har gett SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) i uppdrag att genomföra de nationella riktlinjerna för missbruksvården och i det ligger också brukarinflytande. Här markeras att brukarnas kunskap och erfarenheter är en lika viktig del i åtgärderna som professionens och forskningens. Detta är ett stort principiellt genombrott. Denna attitydförändring har lett till att man varit med och finansierat uppbyggnaden av brukarråd i varje region.
Verdandi arbetar med att utbilda brukarrevisorer. Vi arbetar också med att informera motparterna i vården så att de förstår nyttan av brukarinflytandet och respekterar spelreglerna i processen.
Verdandi arbetar efter en modell som är både brukarstyrd och brukarägd. Vi vill äga metoden och arbetssättet så att vi kan vara med och ha ett reellt inflytande över processen. Vi har valt att arbeta med enkäter och har skapat en metodhandledning som stöd för att utbilda deltagare i brukarråd. Metodhandledningen kan komma till nytta för den som behöver ett verktyg i arbetet med brukarrevisioner. Metodhandledningen kostar 130 kronor och kan beställas från Verdandiförbundet: info@verdandi.se.