“Alternativen till Fas 3 måste fram! Inte sedan 90-talskrisen har så många fastnat i återkommande långvariga perioder av öppen arbetslöshet eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Lösningen är inte mer av utbudsorienterad arbetsmarknadspolitik, utan en politik som bland annat ökar efterfrågan på svenska varor och tjänster”, skriver Verdandis ordförande Helena Frisk, Berndt Molin, fd utredningschef på AMS, Pernilla Svebo Lindgren, vd Vägen ut! kooperativen och Jan Edling, analytiker Verdandi.
Verdandi presenterar nya siffror från Arbetsförmedlingen som efter analys visar att den så kallade obalansen, det vill säga den sammanlagda arbetslösheten och antalet personer i arbetsmarknadspolitiska program, ökat från 229 000 personer 2007 till 380 000 personer 2014.
Risken är stor att seriösa anordnare av arbetstillfällen för personer som står längst ut från arbetsmarknaden, slås ut vid nedläggningen av Fas 3. Detta gäller exempelvis arbetsintegrerande sociala företag (ASF), som drivs av folkrörelser, kyrkor, organisationer för funktionshindrade och andra delar av det civila samhället. I ASF finns idag 10 000 verksamma personer.
Ladda hem artikeln som fyrsidig folder här:
1411 Arbetsintegrerande sociala företag
Eller gå in på Dagens Samhälle:
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/fas-3-foersvinner-nu-maste-alternativ-fram-12043
Läs Folkbladets ledare om Verdandis debattartikel:
http://www.folkbladet.se/opinion/edlings-obalanser-7515350.aspx
Jan Edling har också skrivit en rapport på temat “Strukturomvandling och social integration”, som fördjupar problematiken i artikeln. Rapporten presenteras på ett seminarium på KFO, onsdagen den 19 november kl 09.00-15.00. “Det är ingen tillfällighet att allt fler verkar behöva arbetsintegrerande sociala företag för att få arbete”, skriver Jan Edling. En pågående strukturomvandling och samhällets insatser påverkar möjligheterna att få arbete. I rapporten diskuterar Jan Edling strukturomvandlingen och dess konsekvenser. Genom att använda begreppet Obalans på arbetsmarknaden, ett begrepp som omfattar antalet människor som är arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska åtgärder över tid, kan han visa att antalet människor med ingen eller mycket svag förankring på arbetsmarknaden ökar kraftigt. Särskilt hårt drabbas personer med funktionsnedsättningar, antalet i obalansen med funktionsnedsättningar har fördubblats mellan 2007 och 2014. Edling diskuterar också olika lösningar. En lösning han vill ska få en mer framskjuten roll i kampen för arbete åt alla är de arbetsintegrerande sociala företagen som han menar har en viktig uppgift att bidra till att ge alla en värdig möjlighet till arbete. Han diskuterar också åtgärder som krävs för att detta ska bli fullt ut möjligt.
Ladda hem Jan Edlings rapport “Strukturomvandling och social integration” här:
Strukturomvandling och social integrering
VERDANDIS ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG TRAPPSTEGEN
– Det kommer alltid att finnas en grupp långtidsarbetslösa som behöver särskilda åtgärder, stöd och rehabilitering för att i någon form kunna komma tillbaka i arbete där man får möjlighet att arbeta utifrån sin förmåga. Det är viktigt att se detta behov och inte vidta åtgärder som kommer att drabba denna grupp negativt, säger Raoul Hansson, styrelseordförande för Verdandis arbetsintegrerande sociala företag Trappstegen.
Trappstegen bedriver ett antal olika verksamheter som bemannas av personer som befinner sig långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden. Verksamheterna är bland annat second-hand-butik, transportservice, caféverksamhet, systuga och mattknytning.
Raoul pekar på en tabell från Arbetsförmedlingen som visar att ett 80-tal Fas 3-anordnare tar in väldigt många deltagare, över femtio deltagare per anordnare. 16 anordnare tar emot över 100 deltagare.
– Jag betvivlar att dessa anordnare kan bedriva en kvalitativ verksamhet för sina deltagare. Jag är också tveksam till att åtgärden att minska ersättningen för handledarstöd gör att dessa anordnare blir mer seriösa. Risken är att de tar in ännu fler deltagare på grund av sämre lönsamhet.
– Arbetsintegrerande sociala företag har som syfte att skapa nya arbetstillfällen för långtidsarbetslösa. Vi är seriösa och klarar såväl att ge stöd och rehabilitering till långtidsarbetslösa. En eventuell vinst hos oss återinvesteras i verksamheten. Vill regeringen få bort oseriös verksamhet så satsa istället på en certifiering av anordnare. Arbetsintegrerande sociala företag har den certifiering som krävs eftersom deras huvudsakliga mål är att skapa nya löneanställningar för långtidsarbetslösa och inte privat vinst, säger Raoul Hansson.