Verdandi genomförde en paneldebatt på ABFs Socialistiska forum den 28 november. Debatten utgick från Jan Edlings rapport ”Förorterna som Moder Svea glömde”. I rapporten har Jan Edling granskat Sveriges 38 mest utsatta förorter vad gäller förvärvsfrekvens, inkomster, utbildning, hälsa och valdeltagande. ” Som ett slag i solar plexus på alla som varit liknöjda med sakernas tillstånd”, sa Göran Greider.
Moderator var Göran Greider, samhällsdebattör och chefredaktör på Dalademokraten. I panelen satt: Jan Edling, rapportförfattare och förbundsstyrelseledamot i Verdandi, Boel Godner, kommunalråd (s) Södertälje, René Leon Rosales, forskare och etnolog, Uppsalas Universitet och Magnus Bååth, verksamhetsledare, Verdandi Stockholm.
Göran Greider började med att berömma rapporten och tyckte att rubriken ”Sverige behöver en ny integrationspolitik” behöver ropas ut över hustaken, in i departementen och kommunfullmäktige.
– Rapportens underrubrik är ”en granskning av en obefintlig integrationspolitik” och det stämmer ju, tyvärr har Sverige inte ens en gammal integrationspolitik. Och ingen blir väl särskilt förvånad över problemen som lyfts fram i rapporten, men den samlade bilden blir ändå som ett slag i solar plexus på alla som varit liknöjda med sakernas tillstånd, sa Göran Greider.
– Det är också förvånande och bekymmersamt att frågan inte alls finns med i centrum av den politiska debatten, sa han.
Forskaren René Leon Rosales berömde också rapporten och såg den som ett användbart verktyg i det kommande integrationsarbetet. Den samlade bilden ger ett bra underlag för diskussioner och åtgärder. Men han varnade också för att ensidigt lyfta fram problemen i förorten, utan att samtidigt lyfta den goda utveckling som faktiskt sker där. Det är viktigt att också visa den kraft och det engagemang som blomstrar i förorten. Den föreningstäthet som finns. En ensidig negativ bild återskapar stigmatiseringen av människorna i förorten och osynliggör maktstrukturerna i samhället.
René efterlyste till exempel mätverktyg för underrepresentationen av förortens boende i förvaltningar, myndigheter, politiska partier och organisationer.
Hur är läget i Södertälje?, frågade Göran Greider Boel Godner.
– Läget är bra, svarade hon. Vi är inte chockade över flyktingströmmen eller Jan Edlings rapport. Vi har lång erfarenhet av ett ansträngande men också lyckosamt integrationsarbete. Problemet i Sverige är den stora snedfördelningen av insatser mellan kommunerna. Till exempel Vellinge har tagit emot 60 flyktingar de senaste åren, medan Södertälje har tagit emot 10 000.
– Vi har många erfarenheter av vad som fungerar för att nå en lyckad integration. Det handlar om språket, utbildning och arbete. Om vi lyckas med detta så löser sig också resten. Fyra av förorterna i Jans rapport finns i Södertälje. I dessa förorter har vi lyckats med att höja skolresultaten. Bland annat genom två-lärarsystem och dubbel skolpeng för elever med behov av särskilt stöd, sa Boel Godner.
Jan Edling pekade på exemplet Rosengård där kommunen var tvungen att stänga skolan i Rosengård på grund av de undermåliga resultaten. Barnen bussades ut till skolor i hela kommunen och redan efter ett år kunde man mäta de goda effekterna och förbättrade skolresultaten bland eleverna.
René Leon Rosales lyfte fram de ungas ökade politisering i förorterna. Ungdomar som organiserar sig i nya föreningar som Megafonen och Pantrarna för att driva politiska krav om social rättvisa.
Magnus Bååth, Verdandi Stockholm, lyfte behovet av gemensamma mötesplatser i förorten. Mötesplatser där alla är välkomna, alla åldrar, kön och människor med olika etnisk bakgrund. Nya och gamla organisationer behöver mötas för att debattera och lära av varandra. Det är viktigt att dessa möteplatser styrs och organiseras av de boende i förorterna för ett lyckat resultat.
Jan Edling visade i sin rapport att medan valdeltagandet ökade i Sverige totalt sett i senaste valet så sjönk det samtidigt i Sveriges mest utsatta förorter. Göran Greider efterlyste en vänstervind i förorterna för att medvetandegöra människor och organisera dem kring politiska krav och politiskt arbete.
René Leon Rosales menade att myndigheter och institutioner bör ta sitt ansvar och att det finns metoder och insatser som leder till en förändring och positiv utveckling, där han pekade på exemplet Botkyrka som arbetat effektivt med områdesutveckling och bland annat lyckats halvera barnfattigdomen i flera förorter.
Är det stora strukturella reformer uppifrån vi behöver eller ett ökat intensivt gräsrotsarbete, frågade Göran Greider panelen.
Panelen var överens om att båda sakerna behövs. Boel Godner sa:
– Situationen i landet kräver nationella reformer för att vi ska kunna hantera de problem vi ser med integrationen. Vi måste ändra på bilden att det är möjligt att säga nej till att ta emot flyktingar och göra integrationsjobbet i landets alla kommuner. Nationellt behöver regeringen ta ansvar för att vi upprätthåller lagen om en likvärdig skola i hela landet. Det är en farlig utveckling vi har nu och det är viktigt att vi väljer rätt väg framåt. Vi får inte låta främlingsfientliga krafter driva utvecklingen åt fel håll.
Hela debatten läggs ut på www.youtube.com/abftalks den 8 december.